Følg Kamelryttersken på karavanseraiet.no
En b(ikers)logg om motorsykkelkjøring og om mangt og mye som ikke skjer på veien, men i livet ellers

søndag 28. mars 2010

Vilt og vakkert sa hun var engstelig for dem på to hjul. Velger å tolke det utsagnet som omtanke, at hun er engstelig for at motorsyklisten skal skade seg. Sånn som vi på kysten har gått hjemme og engsta oss for kallen og kanskje både en og flere sønner som var på fiske. Og kanskje ikke alltid med den beste båten eller i blankstilla. Sitter i meg, og ikke om jeg liker å bli minnet på forlis og tap av liv på havet, selv om jeg ikke har mistet noen.

Men det kan også bety at Vilt og vakkert oppfatter motorsyklisten som skremmende eller truende. Og da kommer vi inn på et par tidligere blogger om hvordan vi bruker språket. Hvor presise vi er med det budskapet vi sender fra oss, og hvordan motakeren velger å tolke det h*n hører/leser/ser.

Den gang da, når vi skulle bestemme oss for hva vi skulle bli, spurte ei i klassen meg om jeg skulle bli lærer siden begge foreldrene mine var det. Nei, det var da det siste jeg skulle bli. Men nå, nærmere 35 år etterpå, må jeg innrømme at den tanken ikke er så fremmed likevel. At oppvekst og foreldrenes valg påvirker oss ser jeg i det daglige på hvordan jeg gjør ting, oppfører meg osv. Men at det er et element av arv, og at det er ett slags lærergen som slår inn, tror jeg også virker inn på at jeg nå er mer åpen for pedagogikken, enn jeg har vært.

Merker det på hvordan jeg utrykker meg, at jeg har ting jeg vil si noe om, og at stilen kan bli, ja, belærende. Ikke fordi jeg tror jeg har fasiten på det jeg skriver om, men fordi det er slik jeg utrykker meg. Jeg setter sammen ordene til setninger som kan ha et element av at slik er det.
Og jeg hører det hos mine foreldre, hvordan de ordlegger seg, og hva de legger vekt på.

3 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Heisann igjen.... nettopp, tvetydig igjen ;:OD) - sånn blir det når jeg skal være rask opg kort...Skulle gjerne ha hatt motorskykkel og dertil lapp sjøl, men tør ikke pga all vannvittig kjøring av dem bak rattet!
Eldste sønnen tar timer nå, gjett om mora kommer til å være urolig...

Tok middagspause - fortsetter:
Heisann igjen !

Akkurat... kom til å tenke på Mithra-religionen, men den kan jeg så altfor lite om. Det er vel den som fordrer en asketisk levemåte, eller???

Vilt og vakkert sa...

Heisann nok en gang.... blir visst aldri ferdig med det her..
Som du sikkert har skjønt, er jeg lærer.... og når jeg snakker med elevene, spør jeg alltid: Er det noen spørsmål, er det noe dere vil jeg skal uttdype, er det noe som er uklart mm. Heldigvis er det lettere å være presis i en muntlig samtale med umiddelbar respons.... og kroppsspråk- ikke misnt siden det er 70% av kommunikasjonen! Men alt er avhengig av konsentrasjon og trening.
Verken jeg eller mannen min skulle bli lærere, nå er vi det og har aldri angra.... så til denne sønnen jeg skrev om: Han skulle aldri i livet bli lærer! Han er grafisk designer, har bachelor i kommunikasjon og har master innen kultur. Innen 15. april har han mest sannsynlig søkt praktisk, pedagogisk utdanning! Aldri si aldri!

Artig å lese det du skriver!

Ragnhild sa...

Ja, kunne skrive mye om ungene :D, men da blir det ikke plass til alt det andre jeg vil skrive om.

Har bare satt sammen bruddstykker fra forskjellige kanter, og har aldri satt meg inn i detaljer. Derfor blir det bare vage bilder som bunner i ubevisst forståelse for sammenhenger.

At det er burister der ute som er sikre på at veiene ble bygget bare for dem (for hver enkelt altså, ikke for den samlede flokk burister), vet jo de fleste som ferdes langs veiene.

Blir nok til at jeg søker PPU på NTNU i høst. Sånn samlingsbasert over to vintre. Må da gå an å få til ei ordning med arbeidsgiver for å få til det. Han får jo mer veiledningskompetanse i staben, og det er greit å ha i min bransje.