Hva er det?
Er det at alle skal gjøre de samme tingene, spise den samme maten, ha like stor lønn uansett arbeidsoppgaver og utdanning?
Tror ikke det.
For meg er likestilling at alle har mulighet til å bruke sine evner og ressurser til å leve og arbeide på sine premisser. At man får betalt ut fra hva man faktisk gjør og ut fra sin kompetanse til å utføre den jobben man har. Det er lik lønn for likt arbeid, iallfall i min bransje. Utfordringen ligger i at kvinner ofte ikke får like lang fartstid i yrket sitt fordi vi er hjemme med barna mens karfolkene ikke er det. At vi i tillegg har mye deltidsarbeid og arbeider i yrker med lave kompetansekrav og ditto lønn drar jo også ned statistikken.
Er mye forskning som sier at lønn ikke er den største drivkraften for å yte ekstra på jobb. Men det er jo kjekt å ha den lønningsposen hver måned. Og med snart ti år på skolebenken etter ungdomsskole og tredve + års arbeidserfaring syns jeg jo det kunne vært greit å få betalt for kompetansen min. Men jeg er ikke så sikker på at jeg er enig i at yrker med små krav til utdanning skal likestilles med yrker med høyere krav til kompetanse for at den statistiske forskjellen mellom kvinner og menns lønn skal forsvinne.
Man skulle kanskje se på lønnstigene. I fjor kom Hjelpepleierne opp i en topplønn på over 300.000 kr. Såvidt jeg husker etter ti års ansiennitet. Er iallfall ti år som er topp for oss treåringer. Men vi er da mange som jobber mer enn ti år i helsevesenet? Hva er årsaken til at lønnstigen slutter på 10 år? Hva er det som tilsier at en Ergoterapeut med 20 års fartstid i yrket ikke skal ha bedre betalt enn en med ti år? Da kunne like gjerne lønnsstigen slutta på fem år. Hadde blitt enda færre kjekke kolleger med det. For ikke (...) om gutta boyz hadde godtatt dèt, mens da vi kvinner skal være glade for at vi idet hele tatt får en liten lønnsøkning for den erfaringa og kompetansen vi bygger opp over tid.
Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet foreslått å fjerne titler som Lensmann, Jordmor og Helsesøster. Titler skal være kjønnsnøytrale er mantraet.
Ja, tittelen styrer inntrykket man har av en yrkesutøver, og språket kan brukes som hersketeknikk i likestillingskampen. Men det er noe mer i en tittel som Jordmor og Helsesøster, det er en identitet og en tradisjon. Disse titlene burde vært fredet, ikke fjernet. Og særlig i dag hvor mer og mer av tradisjoner og identitet falmer og forsvinner. Vi har fredet Røros for å ikke glemme kulturarven vår. Men Jordmødrene og Helsesøtrene er også en del av kulturarven vår og de er nødvendige for å beholde et sunt samfunn.
Og så er det så mye annet Likestillings- og diskrimineringsombudet kan bruke ressursene sine på, som vil gjøre livet enklere og bedre for oss som merker samfunnets skjulte diskriminering av oss som ikke kan være A4.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar